JavaScript – 6 lucruri la care poți folosi acest limbaj de programare

JavaScript este un limbaj de programare des utilizat în prezent. Acest lucru este dat de faptul că este versatil și poate fi folosit de programatori care lucrează la diferite proiecte. Limbajul este în continuă evoluție fiind în centrul dezvoltării web.

În acest articol vei afla mai multe aspecte despre ce este JavaScript și la ce poate fi folosit.

Ce este JavaScript?

JavaScript, dezvoltat fiind de Brendan Eich, este un limbaj de programare orientat spre obiect și bazat pe conceptul prototipurilor.

Este un limbaj cunoscut pentru folosirea lui în construirea de site-uri web, dar poate fi folosit și pentru embedded objects.

Acesta este unul dintre cele trei tehnologii de bază ale web-ului, lângă HTML și CSS. Este renumit pentru versatilitatea sa în dezvoltarea de aplicații web și în alte medii de programare, cum ar fi server-side scripting sau dezvoltarea aplicațiilor mobile.

JavaScript este standardizat prin specificațiile ECMAScript și este suportat de toate browserele web moderne.

Care este legătura dintre Java și JavaScript?

Niciuna.

Deși cele două limbaje de programare au nume similare, nu există nicio legătură între ele, acestea fiind complet separate.

La ce se folosește JavaScript?

Există multe funcționalități pentru care programatorii aleg să folosească acest limbaj. Iată 6 lucruri unde se folosește:

Interactivitatea utilizatorului – permite crearea de elemente interactive pe pagini web, precum formulare cu validare în timp real, butoane care schimbă conținutul paginii sau elemente care reacționează la acțiunile utilizatorilor;

Manipularea DOM-ului – limbajul poate accesa și modifica structura, stilul și conținutul paginii web utilizând Document Object Model (DOM), astfel se permite actualizarea dinamică a paginilor fără a fi necesară reîncărcarea întregii pagini;

Gestionarea evenimentelor – este util în gestionarea de evenimente cum ar fi click-uri, hover-uri sau trageri;

Comunicarea cu serverul – folosind tehnologia AJAX, JavaScript poate efectua cereri către server fără a reîncărca întreaga pagină, permițând astfel actualizări de conținut în timp real;

Animare și efecte vizuale – se poate folosi pentru crearea animațiilor și a efectelor vizuale pe pagini web;

Dezvoltarea aplicațiilor web – este adesea folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor web complexe dar și a aplicațiilor de tip single-page sau web progressive.

La ce am folosit noi JavaScript?

Printre alte limbaje de programare, echipa noastră a folosit JavaScript pentru crearea softului dedicat cimitirului din Oradea.

În cadrul acestui proiect am lucrat cu ADP, contribuind la un soft care să ajute la digitalizarea administrației cimitirului.

Softul creat de noi clarifică discrepanțele care apăreau, între informațiile din documente și cele din teren, având o baza de date completă ce poate fi actualizată constant. Poți citi mai multe despre acest proiect dacă dai click aici.

JavaScript este un limbaj de programare în continuă dezvoltare și se extinde chiar și în prezent. Reprezintă un pilon al dezvoltării web deoarece are o popularitate care crește tot mai mult și un suport activ din partea comunităților de programatori.

Este un limbaj versatil și puternic ce joacă un rol important în dezvoltarea web modernă. Acesta ajută de la simpla interactivitate a unei pagini, până la dezvoltarea de aplicații complexe.

5/5 - (2 votes)

Companie