MariaDB – Tot ce trebuie să știi despre acest limbaj de programare

MariaDB este un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale (RDBMS), care este o bifurcare (fork) a MySQL-ului, un alt RDBMS popular. Inițial creată de către dezvoltatorii MySQL, MariaDB a fost lansat în 2009 ca o alternativă open-source la MySQL, după achiziționarea MySQL de către Oracle Corporation.

Limbajul împărtășește multe caracteristici și funcționalități cu MySQL, deoarece a fost inițial creat ca o continuare a dezvoltării MySQL și a păstrat compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor și codului MySQL existent. Cu toate acestea, MariaDB a evoluat independent de MySQL și a adăugat unele caracteristici și îmbunătățiri proprii, care nu sunt prezente în MySQL.

Principalele caracteristici și avantaje ale MariaDB

Performanță îmbunătățită: aduce îmbunătățiri semnificative ale performanței în comparație cu versiunile anterioare ale MySQL și oferă suport pentru motoare de stocare avansate și tehnici de optimizare;

Securitate îmbunătățită: include mai multe funcții de securitate îmbunătățite și opțiuni de configurare pentru a proteja datele și infrastructura de baze de date;

Suport pentru stocarea în cloud: oferă suport pentru integrarea cu diferite servicii de stocare în cloud, cum ar fi Amazon Web Services (AWS) și Microsoft Azure, permițând utilizatorilor să implementeze și să gestioneze baze de date MariaDB în mediul cloud;

Compatibilitate cu MySQL: este proiectată să fie compatibilă cu majoritatea aplicațiilor și codului MySQL existent, ceea ce face migrarea de la MySQL la MariaDB relativ ușoară pentru mulți utilizatori;

Licență open-source: este distribuită sub licența GPL (General Public License), ceea ce înseamnă că este gratuită și open-source, permițând utilizatorilor să o utilizeze, să o modifice și să o distribuie liber.

Unde poate fi folosit MariaDB?

Aplicații web – se folosește pentru a gestiona datele utilizatorilor, cum ar fi site-urile de comerț electronic, platformele de socializare, blogurile etc;

Aplicații de analiză de date – este utilizat în aplicații de analiză de date și business intelligence pentru a extrage, transforma și analiza datele. Acest lucru este posibil mulțumită capacității sale de a manipula volume mari de date;

Aplicații mobile – ajută la stocarea și gestionarea datelor utilizatorilor de pe dispozitive mobile;

Sisteme de gestionare a conținutului (CMS) – aici se poate utiliza în procesul de stocare al conținutului site-urilor web și pentru a oferi funcționalități complexe, cum ar fi căutarea și sortarea datelor.

Sisteme de management al bazelor de date – se poate utiliza drept un sistem de gestionare al bazelor de date pentru a gestiona și a întreține bazele de date ale altor aplicații și servicii.

Cu toate acestea, MariaDB poate fi integrat în aproape orice aplicație care necesită stocarea sau gestionarea datelor într-un mod eficient.

Folosirea MariaDB de către echipa Trakosoft

Un proiect în cadrul căruia noi am folosit MariaDB a fost la dezvoltarea platformei pentru managementul și gestionarea deșeurilor de către RER.

Platforma ce a rezultat în urma muncii noastre a vizat integrarea serviciului de monitorizare GPS CargoTrack și sistemul de identificare RFID a pubelelor colectate.

Scopul proiectului a fost ca la finalul implementării lui, fiecare cetățean din Oradea care stă la casă, să plătească doar pentru cantitatea de deșeu aruncată.

MariaDB este un limbaj de programare flexibil, care poate fi utilizat în dezvoltarea unui număr mare de proiecte. Este un instrument de bază în ceea ce privește tehnologiile ce pot fi utilizate de dezvoltatori.

Acesta oferă totodată un cadru solid pentru gestionarea datelor într-un mod eficient și fiabil.

Dacă îți dorești și tu să dezvolți un proiect și cauți o echipă IT formată din specialiști, ne poți contacta dacă dai click aici.

5/5 - (2 votes)

Companie