Dart – Ce este și în ce domenii se folosește?

Dart este um limbaj de programare folosit pentru crearea unor servicii tot mai utilizate în zilele noastre: aplicațiile mobile.

Cu avansul rapid al tehnologiei, aplicațiile devin niște instrumente tot mai des folosite, acestea făcându-ne viața mai ușoară. Având în vedere că în majoritatea timpului avem telefonul mobil aproape de noi, aplicațiile sunt cu atât mai utilizate atunci când pot fi folosite prin intermediul acestuia.

Ce este Dart?

Dart este un limbaj de programare dezvoltat de Google. Acesta poate să fie folosit în dezvoltarea de aplicații web sau mobile, cât și aplicații desktop sau server.

Dart este un limbaj object-oriented, class-based, garbage-collected cu sintaxă în stil C. Acesta poate suporta interfețe, mixin-uri, clase abstracte, generice reificate și inferență de tipuri.

Domenii în care este folosit

Deși există mai multe domenii în care este folosit acest limbaj de programare, principalele arii sunt:

Aplicații mobile – este folosit în principal folosind framework-ul Flutter. Flutter este un framework open-source care a fost dezvoltat de Google și permite dezvoltatorilor crearea aplicațiilor mobile, atât pe iOS cât și pe Android. În cadrul Flutter, Dart este limbajul principal folosit pentru scrierea codului aplicației.

Aplicații web – se poate folosi fie direct, fie prin framework-uri web precum AngularDart sau Aqueduct. AngularDart permite dezvoltatorilor să creeze aplicații web scalabile și performante, iar Aqueduct permite crearea de aplicații web scalabile și performante.

Scripting și automatizare – similar cu alte limbaje de programare, Dart poate fi folosit pentru crearea de scripturi pentru automatizarea sarcinilor repetitive sau pentru dezvoltarea de unelte de linie de comandă.

Aplicații de server – oferă suport pentru programarea asincronă și poate fi folosit pentru dezvoltarea de aplicații de server, fie utilizând framework-uri web precum Aqueduct, fie creând propriile soluții personalizate.

Framework-uri asociate cu Dart

Flutter – este folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile open-source. Acesta oferă un set bogat de widget-uri și instrumente pentru a crea interfețe intuitive pentru utilizatori, dar care să fie și atrăgătoare, fiind folosit pentru platformele iOS și Android.

AngularDart – este utilizat pentru dezvoltarea de aplicații web scalabile și performante, oferind un sistem robust de gestionare a stării aplicației, rutare, validare și multe alte caracteristici utile pentru dezvoltatorii web.

Aqueduct – oferă suport pentru crearea de API-uri RESTful și interacțiunea cu bazele de date. Este utilizat pentru dezvoltarea de aplicații back-end scalabile și performante.

Angel – acest limbaj oferă un set complet de funcționalități pentru dezvoltarea rapidă a aplicațiilor web, chiar și suport pentru middleware, rutare, autentificare și multe altele.

Folosirea Dart de către Trakosoft

Echipa noastră a folosit acest limbaj de programare pentru a ne ajuta să dezvoltăm aplicația Tollster. Noi am folosit în acest proces framework-ul Flutter și Angular.

Această aplicație a fost dezvoltată pentru a rezolva nevoia șoferilor de a plăti vinietele ușor prin intermediul unei aplicații mobile.

Ne-am gândit la o soluție care să permită șoferilor ca datele vehiculelor să rămână salvate, șoferii putând plăti astfel în peste 15 țări Europene.

Poți citi aici mai multe informații despre aplicația mobile dezvoltată de echipa Trakosoft.

Dart este un instrument foarte important în dezvoltarea de aplicații moderne, cu utilizare extinsă în domeniul aplicațiilor mobile și web.

Framework-urile asociate, demonstrează capacitatea sa de a oferi soluții robuste și scalabile pentru dezvoltatorii de software.

De asemenea, prin utilizarea sa în proiectele noastre, echipa noastră a demonstrat eficiența și versatilitatea acestui limbaj de programare în rezolvarea unor nevoi reale ale utilizatorilor.

Dacă ai și tu o idee de aplicație și îți dorești să devină realitate, contactează-ne!

5/5 - (2 votes)

Companie